EXCLUSIV. Ministrul Agriculturii așteaptă o producție de peste nouă milioane de tone la grâu, în 2021. Fermierii se tem de ploi și de grindină

EXCLUSIV. Ministrul Agriculturii așteaptă o producție de peste nouă milioane de tone la grâu, în 2021. Fermierii se tem de ploi și de grindină
Publicat: 10/06/2021, 15:01
Actualizat: 16/06/2021, 19:42

Adrian Oros, ministrul Agriculturii, estimează o producție de grâu de peste nouă milioane de tone în acest an, adică cu peste trei milioane de tone mai mult, comparativ cu  recolta de anul trecut, afectată de secetă.  În replică, fermierii spun că este prea devreme să se pronunțe,  iar, pe de altă parte, pot fi influențate prețurile în piață. 

Dacă anul trecut, seceta a calamitat culturile, mai ales în zona de sud și sud-est a țării, anul acesta fermierii au parte de ploi, în exces chiar în anumite regiuni. Temerea mare este legată, însă, de grindină, care poate produce pagube mari. Oricum, se va intra la recoltat ceva mai târziu, decât în mod normal, din cauza vremii capricioase, după cum spun agricultorii.

Adrian Oros a declarat la Gândul Live că la acest moment starea culturilor este bună, iar după estimările primite de la direcțiile agricole județene se așteaptă la o producție care să le permită agricultorilor să-și acopere pagubele suferite în 2020, din cauza secetei.

Din fericire, față de anul trecut, în acest an nu avem secetă. Din nefericire, în unele părți ale țării, apa a fost prea multă. Chiar și acolo, starea este una bună în acest moment. Cifrele arată bine, mult mai bine decât anul trecut, când seceta a făcut ravagii. De exemplu, anul trecut, la grâu am avut abia 5.5-5.7 milioane de tone, anul acesta estimările sunt de peste 9 milioane de tone. Fermierii își vor recupera din pierderile de anul trecut” – ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Aceasta înseamnă că România va avea disponibile volume importante pentru export, în condițiile în care necesarul intern este de circa 4,4 milioane de tone, potrivit oficialului de la Ministerul Agriculturii.

Șeful LAPAR: Grindina este cea mai periculoasă

Nicu Vasile, șeful LAPAR, spune că este prea devreme ca ministrul să se pronunțe cu privire la recola de grâu.

„Nu poți vinde pielea ursului din pădure. Sperăm să fie producție și prețuri bune ca să putem să ne plătim datoriile de anul trecut. Mai sunt vreo trei săptămâni până la recoltare și suntem la mâna naturii. Cea mai periculoasă este grindina”, trage un semnal de alarmă șeful LAPAR.

Cât despre nivelul producției, Nicu Vasile spune că va fi ceva mai mică decât cea de orz, pentru care se așteaptă la o medie undeva la 4 tone/ha. Depinde și de cum va evolua vremea în perioada următoare, dar și de tratamentele fitosanitare pe care fermierii le-au făcut.

Despre surprizele pe care vremea le poate oferi ne-a vorbit și fermierul Cristian Lungu din Ilfov, care afirmă că recoltatul în acest an va fi ceva mai întârziat din cauza frigului, care a întârziat culturile, ceea ce îl face să se gândească că se va intra cu combinele în lan în jurul datei de 15 iulie.

„Grâul arată bine, dar este prea devreme să ne pronunțăm. este suficient să vină o ploaie puternică și distruge 30-40% din producție. La acest moment este apă suficientă în sol, nici nu putem cosi lucerna din cauza ei”, a precizat pentru Gândul Financiar Cristian Lungu.

Ziua Grâului Bărăgan 2021, în premieră

La rândul lui, Nicolae Sitaru, un fermier cunoscut din Ialomița, care este și președintele Asociației Producătorilor de Porumb din România, declară că după cum arată cultura la acest moment, cel mai probabil recoltatul va începe în jurul datei de 10 iulie.

„În ultimii 20 de ani, grâul se recolta înainte de 1 iulie. În acest an, nu mai este o climă normală, grâul este încă verde pâna jos, așa că va mai dura până se umple bobul. (…) Recoltarea va fi în jur de 10 iulie, apreciez eu”, a afirmat Nicolae Sitaru la Ziua Grâului Bărăgan 2021.

Evenimentul, aflat la prima ediție, a avut loc în localitatea Mărculești din județul Ialomița la ferma Telehuz Agriserv, unde fermierilor li s-au prezentat tehnologii moderne de prelucrare a solului, dar și genetica a 42 de soiuri. Ori în condițiile actuale, în care vremea devine tot mai capricioasă, iar specialiștii anunță că incidența secetei se va dubla în următoarele decenii, inclusiv în țara noastră, alegerea soiului devine tot mai importantă.

Suprafețe mai mici, în acest an

Producția de grâu a României s-a redus cu 40%, în 2020, până la 6,4 milioane de tone, din cauza secetei. Aproape două treimi din recoltă a luat calea exportului, în condițiile în care cererea internă este redusă fie că vorbim de procesare sau de zootehnie.

După un an 2020 atât de dificil, care a calamitat o mare parte din culturile agricole, fermierii rămânând și fără despăgubiri, în toamnă, agricultorii români nu s-au mai înghesuit să semene grâu.  Astfel, suprafețele înființate cu grâu, secară și triticate s-au ridicat la 2,1 84 milioane hectare, față de 2,223 milioane ha, în 2019, potrivit datelor furnizate Gandul de Ministerul Agriculturii. Suprafețe mai mici sunt și la orzoaica de toamnă, spre deosebire de orz boabe sau ovăz de toamnă, care înregistrează un ușor avans.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Alegeri Prezidențiale 2024 | Surpriza cifrelor de la ora 10:00. Așa ceva nu s-a mai...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
INTERDICȚIA halucinantă primită de Gabriel Cotabiță de la fiicele sale. Artistul a fost nevoit să...
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Secțiile de votare s-au deschis. Prezența la...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Este incredibil ce mistere ascunde săpunul. V-ați gândit vreodată cum a fost inventat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
Gabriel Cotabiță a murit! Doliu în lumea artistică
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au creat cele mai subțiri spaghete din lume